Hva er forskjellen på leiebil, bilabonnement og leasing?

Hva er forskjellen på leiebil, bilabonnement og leasing?

0

av Kim Daniel Sand Bagstevold den 13.09.22

Sist oppdatert 08.02.23 07:48

Å leie en bil på kort sikt betyr generelt at leieperioden på bilen er lengre enn én dag, men ikke lenger enn én måned. Hos de fleste bilutleiefirmaer, som Avis, Sixt og Hertz, regnes en leieperiode lengre enn én måned som en langtidsleie. Tommelfingerregelen ved leie av bil er: jo lenger du leier bil, jo billigere er dagsprisen og jo flere gratis kilometer får du.

Forskjellen mellom leie av bil og bilabonnement

Som ved leasing overlapper leie av bil delvis med bilabonnementet. Rent juridisk kommer det ned på det samme: bilen forblir utleie-/leasingselskapets eiendom og du betaler et fast beløp for å kunne bruke den bilen som din egen.

En viktig forskjell er at når du leier bil tegner du kontrakt for én modell eller kategori for en fast periode, mens du med bilabonnementet fritt kan bytte mellom ulike modeller og kategorier så lenge abonnementet løper.

I så måte gir bilabonnementet mye mer fleksibilitet enn å leie en bil.

Leier du bil og trenger plutselig en annen modell? Da kan du også gå tilbake til en filial av bilutleiefirmaet for å bytte bilen mot en annen, men da er du avhengig av tilgjengeligheten og folkemengdene på det tidspunktet. Utleieselskaper jobber med stramme tidsplaner og som oftest er alle biler allerede utlånt eller reservert. Hvis en bil er ledig, er du avhengig av leieprisen på det tidspunktet og du må signere en leiekontrakt på nytt for en bestemt periode.

Fleksibel utvidelse

Videre vil du ved leie av bil med forlengelse alltid være avhengig av de andre reservasjonene som utleiefirmaet fortsatt har åpne. Å fornye din nåværende bil er derfor ikke alltid mulig etter utløpet av leiekontrakten. Noen ganger er det mulig, men spesielt i travle perioder kan det være slik at du må levere tilbake bilen og du ikke lenger kan bestille bil i etterkant.

I tillegg til denne fleksibiliteten er betalingsmåten også forskjellig. Ved leie av bil betaler du vanligvis beløpet på én gang når du signerer leiekontrakten. Med bilabonnement betaler du et fast månedlig beløp så lenge abonnementet løper.

Minimum varighet

De store bilutleieselskapene Sixt, Avis, Europcar og Hertz annonserer selv bilabonnementet, men hovedsakelig som et alternativ til langtidsleie. Tilgjengeligheten er sterkt avhenging av sesongsvingninger.

Hjemmlevering

Du må alltid hente en leiebil på et bestemt sted eller en filial til utleier. Dette er strengt tatt ikke nødvendig med bilabonnementet. Hos imove kan du få bilen levert på døren når du ønsker det.

Er leiebil eller bilabonnement billigst?

Det er vanskelig å foreta denne sammenligningen, spesielt siden utleieselskapsprisene kan svinge voldsomt på kort sikt. Noen ganger kan bestilling en dag tidligere eller senere allerede utgjøre en forskjell. Derfor vil vi ikke gjøre sammenligningen i denne artikkelen. Når det kommer til totalprisen er bilabonnementet egentlig kun et alternativ til korttidsleie dersom du skal leie bilen i mer enn to uker. Først da kommer prisene nær hverandre.

Et viktig punkt å være oppmerksom på er antall inkluderte kilometer. Leier du bil på kort sikt får du som regel et fast antall inkluderte kilometer per dag du leier bilen. Med bilabonnementet er antall inkluderte kilometer per måned fastsatt ved uttak. Hvorvidt bilabonnementet er billigere for deg enn å leie bil, avhenger derfor helt av leieperioden og den planlagte bruken av bilen.

Hvilken bør jeg velge?

Hvorvidt det er å foretrekke å leie en bil eller et bilabonnement avhenger hovedsakelig av faktorene i avsnittet ovenfor. Du trenger ikke vurdere bilabonnementet i det hele tatt hvis du bare trenger bilen i noen dager. På grunn av den faste – og dermed høyere – månedsprisen, blir det først interessant med en brukstid på ca to uker.

Kort sagt, hvis du leier kort, har du det bedre med tradisjonell utleie enn med bilabonnementet. Dersom din tiltenkte leieperiode nærmer seg fire uker eller lenger, eller hvis du ikke vet nøyaktig hvor lenge du trenger bilen, kan bilabonnementet være et interessant alternativ. Da kommer prisene nærmere hverandre og bilabonnementet har den store fordelen at du kan si det opp basert på dine premisser


Relaterte artikler

Mor og barn sittende i bagasjeromsluken til en Skoda Enyaq

Forbrukerrådet kårer: De beste og dårligste bilabonnementene | imove

Ingen innskudd, all inclusive bilhold – inkludert forsikringer, service, hjulskift, valgfri abonnementsperiode og kanskje bil levert på døren. Kan man bedre bilhold ha?

Les mer

Denne nettsiden benytter cookies – ved å godta dette bidrar du til å hjelpe oss med å forbedre og tilpasse tjenesten.