NAF sin oversikt over tips for elbilferie | imove

NAF sin oversikt over tips for elbilferie

0

29.03.22

Verden er iferd med å åpnes opp igjen, og mange kjenner på lysten til å reise utenlands til sommeren. Samtidig kjører stadig flere av oss elbil, og mange spør seg: Kan jeg dra på elbilferie til sydligere strøk? Svaret er ja, men det er et par ting du bør tenke på før du setter deg i bilen sørover.

Det folk flest lurer på når de skal kjøre elbil i Europa er naturligvis lademulighetene.

Få, om noen, land har kommet like langt i overgangen til elbil som Norge, men det dukker stadig opp flere ladestasjoner også sørover i Europa.

  • Dekningen er stort sett god, men antallet elbiler øker raskere enn utbyggingen og det kan være noe kø. Det er dårligere med lademuligheter østover i Europa, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

NAF Nils Sødal - senior kommunikasjonsrådgiver

NAF Nils Sødal - senior kommunikasjonsrådgiver

Han har følgende råd til deg som tar bilen fatt i sommer:

  • Skaff et ladekort som kan brukes hos mange forskjellige ladeoperatører, som Pluggsurfing, Shell Recharge, Circle K eller lignede. Sjekk også med din bilforhandler om det finnes egne ladekort for ditt bilmerke eller lignende. 
  • Bruk apper som PlugShare og A Better Routeplanner (ABRB) til å planlegge turen, og undersøke om det er områder uten lademuligheter der du skal kjøre. 
  • Vi anbefaler ikke å legge for detaljerte planer, med nøyaktig planlagte ladestopp for hele turen. Det kan være riktig å utnytte de mulighetene som byr seg. 
  • Husk også at bilen lader seg selv. Gjør noe hyggelig når du lader, ikke sitt og vent på at den er ferdig ladet.

Sødal forteller at lademulighetene stort sett er gode i Vest-Europa, men at det er smart å bruke litt tid på å sjekke om det er hull i dekningen hvis man drar litt ut fra de store veiene.

Les mer om ladeappene her

Lengre øst vil det være noe færre lademuligheter, men også her er det mulig å finne ladestasjoner. Utfordringen her kan være å få tilgang til dem fordi det kreves en egen lokal app eller lignende.

Han understreker viktigheten av å ha apper og kort på plass før man reiser, og å sjekke at disse virker. Sødal sier også at det er viktig å sjekke hvilke regler som gjelder i de ulike landene. Det finnes fremdeles en del særegne krav til hvilket utstyr man skal ha i bilen i de ulike landene.

Som et siste tips til elbilistene sier Sødal:

  • Ikke legg for stramt tidsskjema. Vær på reise, ikke tilbakelegg transportetapper.

Hva er imove?

● Tilbyr miljøvennlig bilabonnement uten bindingstid
● Garanti, vedlikehold, dekk, hjulskift og forsikring er inkludert
● Norges mest fornøyde bilabonnementskunder på Trustpilot

Tesla Model 3